Dec 25, 2010

Minum Air VS Perut Kosong

Salam Hidup Sihat semua...
Sekarang kat Jepun, meminum air ketika perut kosong (especially bila bangun pagi) sangat popular. Apa kebaikannya meminum air dalam keadaan perut kosong? Kajian saintifik di Jepun telah membuktikan air berkesan untuk menyembuh penyakit-penyakit seperti Headache, body ache, heart system, arthritis, fast heart beat, epilepsy, excess fatness, bronchitis asthma, TB, meningitis, kidney and urine diseases, vomiting, gastritis, diarrhea, piles, diabetes, constipation, all eye diseases, womb, cancer and menstrual disorders, ear nose and throat diseases.
(terbelit lidah menebutnya..)

KAEDAH RAWATAN
1. Setelah anda Bangun pagi (sebelum beredar dari bilik ke bilik mandi), minum 4 x 160 gelas air
2. Gosok dan bersihkan mulut tapi jangan makan/minum apa-apa selama 45 minit
3. Makan dan minum seperti biasa selepas 45 minit :)
4. 15 minit selepas sarapan, makan tengah hari dan makan malam, jangan makan atau minum selama 2 jam
5. Untuk anda yang tua ataupun sakit dan tidak dapat minum 4 gelas air pada saat bolehlah mula dengan meminum sedikit air terlebih dahulu dan kemudian ditingkatkan secara berkala sehingga 4 gelas sehari

Kaedah ini adalah yang paaaaaaaling murah dan paaaaaaling tidak memberi kesan kecuali menjadi pelawat toilet yang paling setia.Senarai di bawah adalah jumlah hari yang akan diperlukan untuk merawat atau mengurangkan penyakit :
1. Tekanan darah tinggi (30 hari)
2. Gastrik (10 hari)
3. Diabetes (30 hari)
4. Sembelit~ atau omputeh ckp constipation! (10 hari)
5. Cancer (180 hari)
6. Tuberculosis(TB) (90 hari)
7. Pesakit Athritis disarankan untuk mengikuti kaedah rawatan di atas ini selama hanya 3 hari pada minggu pertama dan setiap hari dari minggu kedua hingga minggu2 seterusnya

Minum air kosong yang bersih dan segar adalah baik kepada kesihatan kita. Jadi ada baiknya sekiranya kita semua mengamalkan gaya hidup yang sihat, tidak perlu lah memberli kesihatan dengan membelanjakan duit yang banyak. Cukup la sekadar yang termampu dan menggunakan kemudahan yang ada. kan..kan.kan..regards :
TeamHyperX

2 comments:

  1. i like this post...ko kasi msk lagi tips DIET ib..stress sdh sy ni..nnt bju xmas x muat..wakakaka

    ReplyDelete
  2. hahaha bha nnt aku post lagi ar..hahah

    ReplyDelete

Komen anda membina kami